Koji alkohol nas goji više a koji manje?

Koji alkohol nas goji više a koji manje?

Često se zapitamo da li alkoholna pića u manjoj količini mogu da imaju zdravstvene benefite na naš organizam. Manja količina odredjenih alkoholnih pića, kao i hemijski sastav napitaka imaju i dobra svojstva. Slaboalkoholna pića stimulišu lučenje pljuvačke i želudačnih sokova i samim tim utiču na jačanje apetita. Zato u mnogim restoranim širom sveta, prvo nas ponude sa pićem, kako biste nakon nekog vremena ogladneli i poručili hranu ( iako možda niste planirali da potrošite novac i na hranu ). Ovakvo dejstvo ima na primer pivo.

 

Pivo se dobija alkoholnim vrenjem slada žitarica ( najčešće je to ječam ) uz dodatak odredjene količine vode, hmelja i kvasca. Hemijski sastav različitih vrsta piva ( od pirinča, kukuruza, prosa..) je vrlo sličan ( prisutne su velike količine UH i alkohol ( 2-4% )), zbog kojih se pivo svrstava medju kaloričnijim pićem. Jedna flaša piva zamenjuje pola obroka, a 340ml piva sadrži istu količinu alkohola kao i 160ml vina. Pivo jeste bogato vitamina B kompleksa, mineralima ( kalcijum, gvoždje, fosfat ), proteini, mlečne kiseline, ali pored toga što povećava apetit, utiče na povećanje HDL – holesterola. Jedna čaša se metaboliše 5-6h ( ako se pije u prekomernim količinama – višak alkohola se gomila u krvi i ometaju funkcionalnost jetre.

 

Vino je piće koje se dobija cedjenjem i previranjem soka od groždja. Kvalitet zavisi od vrsta groždja i trajanja vrenja. Pored vode ( 20-90% ) u vinu je prisutno oko 200 različitih sastojaka, kao što je alkohol, natrijumovih i magnezijumovih soli vinske kiseline, riboflavin, niacin, organske kiseline, nerafinisani šećer...Naučno je dokazano da vino ima antibakterijsko delovanje i još mnogo zdravstvenih benefita. Vino sadrži velike količine magnezijuma i deluje smirujuće.

 

Žestoka pića mogu da budu prirodna i veštačka, sa sadržajem alkohola od 20-60%. Prirodna alkoholna pića nastaju previranjem voćnih sokova, voća, žitarica, povrća..Prirodni rum, konjak, rakija, votka, vermut su prirodna alkoholna pića, ali mogu da budu i veštačka ukoliko se njih dodaju šećeri, veštački proizvedene rakije, likeri i slično. Jaka alkoholna pića kao što su rakije, viski, konjak, tekila, džin, vinjak, votka imaju visoku kalorijsku vrednost.

 

Hronično korišćenje alkohola u većim količinama dovodi do oštećenja sluznice organa za varenje, oštećenje jetre ( ciroza i pankreatitis ), dolazi do pojave i masne infiltracije jetre. Alkohol dovodi i do hipoglikemije koja može da traje i do nekoliko sati nakon konzumiranja alkohola ( obično su praćena malaksalošću, nesvesticom..).

 

Ukoliko ste u procesu gubitka TM, alkohol bi trebalo izbegavati. Ukoliko želite da se opustite uz jendu čašu alkoholnog pića, najbolji izbor bi bilo crno ili belo vino. Upamtite da je umerenost i kod unosa alkohola ključna!

 

 

 

  • footer_logo
  •   Bulevar Arsenija Čarnojevića 82, 11070 Novi Beograd
  •   069/123-19-91
  •   Ponedeljak, sreda i petak 8-15h Utorak i četvrtak 14-19h
  • info@zvezdanaljubenkovic.com

Newsletter

Prijavite se na našu E-mail listu i budite u toku sa novostima, akcijama, popustima.

Nutri gold kartica

Stičete pravo na NUTRI GOLD KARTICU nakon HOLISTIC NUTRI pregleda. Budite prvi koji će saznati novosti, dešavanja i ostvariti popuste na odredjene nutri usluge.