Sportski plan ishrane

Sportisti moraju da vode računa o svojim nutritivnim potrebama i  načinu ishrane pre, za vreme i posle treninga. Odredjenim i odgovarajućim izborom namirnica, u organizam sportiste unosi se energija, hranljive i zaštitne supstance koje su neophodne za rast,razvoj i regeneraciju, održavanje osnovnih životnih funkcija i za rad. Pravilna izbalansirana ishrana podrazumeva da postoji ravnoteža između onoga što organizam troši i onoga što se sa hranom u njega unosi.

 

Bitno je znati da su energetske potrebe veće od potreba osoba istih godina, pola, telesne mase i visine, koje se ne bave sportom. Zbog intezivnog mišićnog rada dolazi do nagomilavanja metaboličkih produkata kisele reakcije koja dovodi do smanjenja alkalne rezerve u krvi i tkivima, i samim tim dolazi do oslabljenih funkcionalnih sposobnosti organizma..

 

 

Profesionalni sportisti,kao i rekerativci praćeni su velikim gubitkom vode i mineralnih materija ( natrijum hlorida ) i vitamina, pa su zbog toga potrebe organizma za tečnošću , mineralnim materijama i vitaminima povećane u fazi aktivnog treninga i za vreme takmičenja..

 

Prema Davidsonu i Meiklejohnu, dnevne prosečne energetske potrebe sportista u aktivnoj fazi treninga i samog takmičenja  kreću se izmedju 4000-5000 Kcal. Energetske potrebe se menjaju u zavisnosti od dužine i inteziteta treninga.

 

Prednost jasno definisanog programa ishrane je u tome što se sportista lakše organizuje kad mu je program već unapred odredjen nego da sam mora da osmisli kombinaciju namirnica, i onemogućava nesvesne greške  sportiste u ishrani.

 

SPORTSKI PLAN ISHRANE:

  •   Nutricionistička anamneza i antropometrijska merenja
  •    Plan i program sportskih aktivnosti ( navike u ishrani, intezitet treninga, zdravstveni status,cilj sportsite ),
  •   Prezentacija programa ishrane i edukacija sportiste o načinu pravilne pripreme obroka
  •    Izrada sportskog jelovnika ( sa potrebnim korekcijama )
  •    Sportski plan unosa tečnosti ( pre, u toku i posle treninga )

 

069/123-19-91 -  Zvezdana Ljubenković

Zakažite termin kod nutricioniste i trenirajte zdravo uz pravilno izbalansiranu ishranu!

 

Drugi o nama

  • footer_logo
  •   Bulevar Arsenija Čarnojevića 82, 11070 Novi Beograd
  •   069/123-19-91
  •   Ponedeljak, sreda i petak 8-15h Utorak i četvrtak 14-19h
  • info@zvezdanaljubenkovic.com

Newsletter

Prijavite se na našu E-mail listu i budite u toku sa novostima, akcijama, popustima.

Nutri gold kartica

Stičete pravo na NUTRI GOLD KARTICU nakon HOLISTIC NUTRI pregleda. Budite prvi koji će saznati novosti, dešavanja i ostvariti popuste na odredjene nutri usluge.